Gottfried Voigt:

BEVEZETÉS AZ EGYHÁZ TANÍTÁSÁBA

 

Elõszó

A Hit alapkérdései

1. Hiszünk
2. A kinyilatkoztatás
3. A Szentírás
4. A Hitvallás

Hit Istenben

5. Isten személye
6. A Szentháromság

A teremtõ Isten

7. A teremtés
8. A természet
9. Az ember
10. Láthatatlan hatalmak
11. A bûn
12. A világot megtartó Isten

Jézus Krisztus

13. A kézzelfogható Isten
14. Ismerjük-e Jézust
15. A Názáreti Jézus
16. "Ki ez?"
17. Az alázatos Jézus
18. Megbékélés Istennel
19. A feltámadás
20. Isten országa

A Szentlélek

21. A Lélek kiáradása
22. Az egyház
23. Isten eszköztára
24. Az egyházi szolgálat
25. Új élet

Keresztyén reménység

26. Az Úr eljön
27. Egészen Istennél
28. Új világ


Elôszó

Ez a könyv a Martin-Luther-Bund megbízásából készült, elsôsorban a Szovjetunióban élô németajkú evangélikus egyház gyülekezetei részére, akik mûködésüket immár szabadabb körülmények között folytathatják. Különösen az egyházi szolgálatot végzôkre gondoltunk, akik számára ez a könyv a keresztyén hit másokkal való megismertetésében nyújthat segítséget. Köszöntöm ennek az egyháznak a tagjait, és kérem Istent, hogy erôsítse meg ôket a hitben, a reménységben és a szeretetben.

Könyvünk azonban nemcsak e szórványban élô gyülekezetek számára lehet hasznos olvasmány, hanem mindazok számára, akik szeretnének a keresztyén tanítással közelebbrôl megismerkedni. Azoknak is szüksége lehet további eligazításra, akik már részt vettek konfirmációs oktatáson.

Ez a kis kötet azonban mégsem szeretne hittankönyv lenni. Olvasása nem igényel elôzetes tárgyi ismereteket. A tudományos szaknyelv használatától messzemenôleg eltekintettünk s ha a könnyebb megértés végett mégis elôfordulnak a szövegben szakkifejezések, azokat megmagyarázzuk. Sok kérdés tulajdonképpen behatóbb vizsgálatot igényelne, de nem törekedhettünk teljességre, hiszen célunk egy rövid, érthetô és olvasmányos bevezetés megírása volt.

A tankönyv-stílusról lemondtunk, remélhetôleg ez megkönnyíti az olvasást. Szeretnénk, ha a könyvben szereplô nagyszámú bibliai idézet nemcsak a szerzô fejtegetéseit támasztaná alá, de alkalmat nyújtana az olvasónak a tárgyalt rész továbbgondolására is. Az egyház tanítása a Biblia tanúságtételén alapszik.

Divatos újdonságokkal itt nem szolgálhatunk. Isten érdeklôdése az ember iránt mindig csodálatot vált ki azokból, akik fogadják az ô közeledését. Kívánom, hogy e könyv olvasóinak hasonló élményben legyen részük!

Lipcse, 1991 Vízkereszt ünnepén

Gottfried Voigt

© Magyarországi Evangélikus Egyház Sajtóosztálya, 1997.